Uschi Van den Broeck

Ik ben klinisch psycholoog en familietherapeut. In 2005 begon ik te werken als psycholoog in het UZ Gasthuisberg op de Dienst Gynaecologie en Verloskunde. Ik begeleid er koppels met kinderwens en vruchtbaarheidsproblemen en specialiseerde me in de reproductieve psychologie. Ik behaalde mijn doctoraat in de Biomedische wetenschappen in 2013 en deed onderzoek naar psychologische aspecten en beslissingsprocessen van koppels met kinderwens bij medische begeleide bevruchting. Verder ondersteun ik toekomstige mama’s en papa’s tijdens de zwangerschap, vooral bij moeilijke beslissingsmomenten (zoals een prenatale diagnose), perinataal verlies zoals miskramen, doodgeboorte en zwangerschapsonderbrekingen en natuurlijk rond de bevalling en postnatale periode.

Gezinsvorming, kinderwens, zwangerschap, ouderschap en de uitdagingen in het familiale leven die erbij horen, hebben me altijd al geboeid. Verlies en existentiële thema’s zijn doorheen mijn professionele leven een rode draad geweest. Verlies van gezondheid, van verwachtingen en onverwachte wendingen, van de voorspelbaarheid in het leven, van welke rol je denkt te kunnen en willen opnemen. Verlies van een prille zwangerschap, een ongeboren kind, een pasgeboren kind, een kind dat enkel heeft geleefd in de hoofden en harten van zij die het zo graag wensten.

Ik volgde mijn opleiding tot familietherapeut bij Context (afgestudeerd in 2012). Ik werk graag met individuen, koppels of families, afhankelijk van wat je zelf als cliënt wenst en wat we samen als zinvol ervaren. Relatieproblemen, werkgerelateerde problemen, aanpassingsproblemen aan grote en kleine gebeurtenissen, stemmingsproblemen zoals angst en depressie, zoeken naar je identiteit of een nieuwe rol om te ontdekken, probeer ik telkens te benaderen vanuit een systeemtherapeutische visie.

Ik hou ervan om met mensen op zoek te gaan naar hun eigen verhalen, zeker wanneer het leven plots even stil staat en alles door elkaar schudt. De essentie van psychotherapie is voor mij het ontmoeten van mensen en samen op zoek gaan om je eigen krachten te (her)ontdekken. Het weer in contact komen met jezelf en de mensen rondom je. Ik wil graag ruimte bieden en creëren om stil te staan bij vragen en onzekerheden, bij alle betekenissen die kunnen leven rond een belangrijk thema en daarbij je eigen doelen na te streven.  

Expertise domein:

  • Perinataal verlies en rouw, ouderschap, verlies en verwerking bij vruchtbaarheidsproblemen, kinderwens.
  • Rouwverwerking, Relatieproblemen
  • Stemmingsproblemen, levensfaseproblemen, aanpassingsproblemen.
  • Medische psychologie en psychosomatiek.

Gegevens:

  • Erkenningsnummer psychologencommissie: 822115271
  • Erkend lid bij de BFP, Belgische Federatie van Psychologen, de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP)
  • Lid van de Special Interest Group of Psychology and Counseling of the European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE)


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x