Theatervoorstelling The Broken Circle Breakdown


Theatervoorstelling: The Broken Circle Breakdown

Vrijdag 11 juni - 13:30 tot 16:30

EXCLUSIEF VOOR COMMUNITY LEDEN

GRATIS (wel inschrijven)

Inleiding door Mieke Dobbels


The Broken Circle Breakdown... velen weten meteen waarover we het hebben. De film waar een koppel hun dochtertje verliest aan kanker en hoe ze samen verder op zoek gaan... (met o.a. Veerle Baetens en Johan Heldenberghs) (2012).

Wat velen echter niet weten is dat de film er kwam na een prachtig theater (met o.a. Mieke Dobbels en Johan Heldenberghs) (2008). In de theatervoorstelling worden andere accenten en nuances gelegd om het verhaal en het rouwproces te begrijpen (zoals gehechtheidsthema's).
Dit theater is gebaseerd op heel wat voorafgaand onderzoek en interviews met rouwende ouders (uitgevoerd door Mieke Dobbels). De dialogen in het theater zijn een weergave van de intensiteit van deze woorden.


Je  voelt ons al komen...
Dit is een must see én een unieke kans, WANT wij kregen de toestemming om de opname van het theaterstuk met jullie te delen! Een grote uitzondering in de theaterwereld.

Hierdoor krijgen we allemaal de kans om dit samen, meer dan 12jaar later, (nog eens) te kunnen bekijken én met elkaar te bespreken.

Gratis en exclusief voor communityleden, maar inschrijven is een must!

Schrijf je hier in

Meer informatie op basis van een recensie van Sander Janssens, 2014

The broken circle breakdown, featuring the cover-ups of Alabama

Als het noodlot toeslaat en je zesjarige dochtertje uit het leven wordt gerukt, is daar geen enkele manier om mee om te gaan. De pijn is te groot en maakt elke poging tot liefde of toenadering banaal. Alles wat je ooit gemeen had, de grapjes, de liefde voor muziek, de seks, het doet allemaal denken aan haar. Elise en Didier verliezen eerst hun dochtertje Maybelle, dan verliezen ze elkaar. Ze kunnen niet anders.

The broken circle breakdown, featuring the cover-ups of Alabama speelde in 2008 en 2009 in België en werd in 2012 door Felix Van Groeningen verfilmd. Zowel het toneelstuk als de filmadaptatie werden grote successen, de toneeltekst van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels sleepte een nominatie voor de Taalunie Toneelschrijfprijs in de wacht en de film werd genomineerd voor een Oscar.

‘Het is allemaal behoorlijk country,’ waarschuwt Elise, voordat ze afsteekt over haar met ongelukken, zelfmoord en incest verweven jeugd. Ze lijdt een turbulent leven met hoge toppen en diepe dalen, en daarin ontmoet ze op een dag de grote, stoere Didier. Ze worden verliefd, hij leert haar de country en bluegrass kennen en samen krijgen ze een kindje.

Waar Elise in haar verdriet zich vooral door emotie omringt, verliest Didier zich in het rationele. Hij maakt zich woedend over religieuze mensen, mensen die omwille van hun geloofsovertuiging stamcelonderzoek vertragen. Onderzoek dat zijn dochtertje misschien gered zou hebben.

De voorstelling schetst in verschillende anekdotes het verhaal van Elise en Didier. De ontmoeting, de zwangerschap, de geboorte van Maybelle en het tragische ziektebed zes jaar later. Deze anekdotes worden afgewisseld met Amerikaanse bluegrass en country songs. Het is een voorstelling die het verdriet niet schuwt, die niet relativeert met een grapje als het niet grappig is. Die niet kiest voor de metafoor als de waarheid niet mooier is dan ‘ie is. Het ontroert, het swingt en het schuurt.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x