Laat je hoofd even landen in je handen

Als je geconfronteerd wordt met verlies ga je de situatie vaak benaderen vanuit je hoofd. Je stelt je honderden vragen en piekert veel. Daardoor kan je het gevoel krijgen vast te lopen. Je voelt je eenzaam, hebt minder connectie met het hier en nu, het lijkt wel alsof je leven aan je voorbij.

Dat hoeft niet zo te zijn, het kan ook anders. Af en toe kan het zinvol zijn om je malende hoofd stil te leggen door met je handen bezig te zijn en je verlieservaring op een andere, meer intuïtieve wijze te benaderen. Je gaat creatief aan de slag waardoor je hoofd even kan landen in je handen. Gedurende een paar uren land je dan helemaal in het hier en nu en geef je op creatieve manier uitdrukking aan je verdriet via het maken van een beeld, een beeld dat vaak meer zegt dan duizend woorden.

Misschien past deze benadering wel bij jou maar wil je het eerst eens ervaren? Misschien wil je wel wat meer uitleg, wil je voorbeelden zien, wil je weten wat de ervaringen zijn van andere mensen? Welnu, dan is deze avond wellicht wel iets voor jou...


Een creatieve benadering

Anje Claeys is kunstenares en creatief compagnon in rouw- en zoekprocessen. Vanavond geeft ze een lezing in dit centrum. Aan de hand van foto's en kunstwerken laat ze je kennismaken met haar unieke aanpak die bestaat uit 4 stapstenen. 

Ze biedt korte en lange trajecten aan waarin ze mensen wil uitnodigen om hun hoofd te laten landen in hun handen. Immers, het lichaam wéét, op veel meer manieren dan met het brein alleen. Door creatief en ambachtelijk bezig te zijn, gaat je aandacht van het denken naar het doen, van je brein naar je handen. Dat zorgt ervoor dat andere processen zich zullen ontvouwen, dat je kan voelen vanuit een dieperliggend niveau en dat je de helende kracht van kunst aan den lijve kan ondervinden.

Anje begeleidt mensen doorheen hun zoek- en rouwprocessen en doet dit op een zachte en milde manier.

Moet je zelf artistiek begaafd zijn om een traject bij haar te volgen? Helemaal niet. Met de drukpers als compagnon de route hoef je niet te kunnen tekenen om prachtige dingen te kunnen maken. Het is een heerlijk proces. Nog steeds, na al die jaren, ervaart Anje het drukproces als een verrijkende activiteit die zorgt voor balans tussen denken en doen. Hoofd en handen in balans...

In de lezing toont Anje foto's en vertelt ze  over diverse trajecten die ze aanbiedt voor rouwenden en zoekenden:

  • Speelse rouwtrajecten voor kinderen, een creatief atelier voor kinderen
  • Afscheidstrajecten waarbij Anje je begeleidt in het ritueel van de laatste groet
  • Rouwtrajecten voor volwassenen, ondermeer het traject Verbum, waar mensen al lezend en schrijvend hun ervaring van verlies onderzoeken, ruimte geven aan hun gevoelens en zo dichter komen tot hun essentie. De rouwtrajecten zijn een samengaan van creatieve doesessies, voedende stiltesessie en verkwikkende natuursessies, helemaal op maat van elke deelnemer

Na afloop van de lezing kan je het ook zelf eens aan den lijve ondervinden. Via een workshop maak je kennis met het drukproces en druk je je eerste print. Je ervaart zelf wat het betekent om je gevoelens uit te drukken via een creatief proces. Je gevoelens krijgen ruimte, je bekijkt het van een ander perspectief, de last op je schouders wordt even wat lichter.

Achteraf kan je rustig nog wat blijven napraten bij een drankje, Anje geeft dan ook meer uitleg bij haar 'memobox' en 'fingerprints'. Een bijzondere avond, mis het niet!


Concreet

Datum: Woensdag 21 november 2018, van 20 tot 22u.
Je bent welkom vanaf 19.30u, de activiteit start om 20u.

Prijs: 35 euro, een drankje en alle creatieve materialen (drukplaat, drukinkt, handgeschept papier) zijn inbegrepen in de prijs

De plaatsen zijn beperkt zodat persoonlijke interactie mogelijk is. Maximaal 15 deelnemers. Deze avond gaat door van zodra er 8 deelnemers inschrijven. 

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar anje@verbindinginverlies.be, en het inschrijvingsbedrag van 35 euro te storten op BE 39 7340 2983 8219 (met vermelding 'Artist Date').  

Anje Claeys is kunstenares en creatief compagnon. Ze is medisch geschoold en vatte haar kunstopleiding aan na haar doctoraat aan de Faculteit Geneeskunde. Sindsdien slaat ze een brug tussen kunst en wetenschap en helpt ze mensen om opnieuw in contact te komen met hun creatieve kern via de trajecten die ze aanbiedt. Meer informatie kan je vinden op haar website BioArt. Haar artistieke portfolio kan je verkennen via haar de website www.anjeclaeys.be.

Webshop by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x